Güncel Haberler

Fransız Senatosu göçmenlik yasalarını sertleştirecek tartışmalı tasarıyı görüşmeye başladı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Fransız Senatosu, hükümetin yabancıların sınır dışı edilmesini hızlandıracağını söylediği oldukça tartışmalı bir göç yasasını tartışmaya başladı.

REKLAM

Fransa’da Parlamentonun üst meclisi olan Senato, hem muhalefet hem de dernekler tarafından eleştirilen ve halkta protestolara yol açan göçmenlik yasa tasarısını tartışmaya başladı.

Senatörler, hükümet tarafından defalarca ertelenen metni tartışmaya başlarken, yaklaşık 150 kişilik kalabalık bir grup Senato binası önünde eylem yaptı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Senato’da yaptığı açılış konuşmasında tasarının ruhunu “Kötü insanlara kötü, iyi insanlara iyi olmak” şeklinde özetledi.

Hükümet, tasarının “kamu düzenine ciddi tehdit” olarak değerlendirilen yabancıların sınır dışı edilme sürecini güçlendireceğini ve hızlandıracağını iddia ediyor.

Kanunda ayrıca, işgücü sıkıntısı çeken belirli sektörlerde çalışan belgesiz kişilere belirli koşullar altında yasal statü kazandıracak bir hüküm de yer alıyor.

Ancak göçmen hakları savunucuları tasarıyı sığınmacıların ve diğer göçmenlerin haklarına yönelik bir tehdit olarak eleştiriyor.

Parlamentonun üst kanadına hakim olan muhafazakarlar, Fransa’ya yasa dışı yollardan giren göçmenlere yasal statü verilmesine karşı çıkıyor ve bu hareketin daha fazla göçmenin Fransa’ya gelmesini teşvik edecek bir “çekme etkisi” yaratacağını savunuyor.

Senato’daki tartışma, muhtemelen uzun ve zorlu bir yasama yolculuğunun ilk adımıdır.

Bu yıl tasarı parlamento çoğunluğunun desteğini kazanamadığı için birkaç kez ertelendi.

Hükümetin bir anlaşmaya varmak için çok dikkatli manevra yapması gerekiyor. Diğer bir seçenek ise, metnin oylama yapılmadan kabul edilmesine izin veren ancak gensoru önergesine maruz bırakan Anayasa’nın 49.3 maddesinin bir kez daha kullanılması riskidir. Ancak bu seçenek şu anda hükümetin gündeminde görünmüyor. Başbakan Elisabeth Borne son açıklamasında “çoğunluk arayacağız” derken, İçişleri Bakanı Darmanin 49,3’ün kullanılmasına karşı olduğunu yineleyerek “bir yol” bulunması gerektiğini vurguladı.

Tartışmalarda ayrıca her yıl Parlamento tarafından belirlenen ve aile birleşimi koşullarını sınırlayan göçmen kotası politikasının uygulanması üzerinde de durulacak.

Le Parisien gazetesinin yaptığı araştırmaya göre ankete katılanların yüzde 87’si göçmenlik kurallarının değiştirilmesi gerektiğine inanıyor.

Ancak yüzde 68’i hükümetin bu alanda doğru kararlar alacağına inanmıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu