Slovak Başbakanı: “Ukrayna NATO’ya davet edilmeyecek”
Slovakya Başbakanı Robert Fico, son aylarda ikinci kez Ukrayna’nın NATO’ya katılımına karşı konuştu.
Slovakya Başbakanı Robert Fico, Çarşamba günü Slovak Parlamentosu Avrupa İşleri Komitesi önünde yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın NATO’ya davet edilmeyeceğini duyurdu.
Fico, Rusya’nın işgal altındaki Kırım yarımadasından veya Ukrayna’nın diğer bölgelerinden askerlerini çekmeyeceğini söyledi.
“Ukrayna NATO’ya davet edilmeyecek” diyen Fico, “topraklarının üçte birini kaybedeceğini ve bu bölgelerde yabancı askeri güçlerin bulunacağını” da sözlerine ekledi.
Fico, Moskova’nın işgali gerçekleştirerek uluslararası hukuku ihlal ettiğini kabul ederken, Batılı ülkelerin Ukrayna’yı “kötü bir duruma” ittiğini söyleyerek büyük ölçüde Batı’yı suçladı.
Fico bu sözleri, AB liderlerinin Ukrayna, Orta Doğu, göç ve dış politika gibi konuları tartışmak üzere Çarşamba günü Brüksel’de bir araya geleceği AB Konseyi toplantısına katılmadan önce yaptı.
Etkinliğe Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy de katılacak ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Avrupalı liderlerle görüşecek. Görüşmelerin ana hedefi Ukrayna’nın Rus kuvvetlerine karşı savunmasını güçlendirmek olacak.
Bu, Başbakan Fico’nun birkaç ay içinde bu tür yorumları kamuoyuna açıkladığı ikinci sefer. Fico, Ekim ayında başbakan olduğu sürece Ukrayna’nın NATO üyesi olmasına izin vermeyeceğini zaten açıklamıştı.
Fico, o dönemde yayıncı STVR’ye verdiği röportajda, “Partinin (İktidar Müdürlüğü – Sosyal Demokrasi – Smer) başkanı olarak, kontrolüm altındaki parlamenterlere Ukrayna’nın NATO üyeliğini asla kabul etmemeleri talimatını vereceğim” dedi.
Rusya yanlısı tutumu ve Lukoil dahil olmak üzere Ukrayna’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara yönelik eleştirileriyle tanınan Robert Fico, 2023’te yeniden Slovakya başbakanı olarak atandı. Buna paralel olarak Fico, Slovakya’nın Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımı sona erdirme kararı aldı.
Fico, “Ukrayna’ya yapılan yardımı yalnızca insani ve sivil yardım olarak değerlendiriyoruz ve artık Ukrayna’ya silah sağlamayacağız” dedi.
AB’nin silah yardımı yerine diyalog yoluyla çözüm bulması gerektiğini savunan Fico, “askeri operasyonların derhal askıya alınmasının Ukrayna için en iyi çözüm olacağına ve AB’nin silah tedarikçisi rolünden barış yapıcı konumuna geçmesi gerektiğine” inanıyor.
Ukrayna ise güvenliğinin tek “gerçek garantisinin” NATO üyeliği olduğuna inanıyor.
Ancak NATO üyelerinin dışişleri bakanları, Donald Trump’ın konuyu nasıl ele alacağını görmek için Trump’ın ABD başkanlığındaki ikinci döneminin başlamasını bekliyor.