Güncel Haberler

Rusya rubledeki değer kaybını yavaşlatmak için faiz artırımına gitti

Rusya, para biriminin dolar karşısındaki değer kaybını yavaşlatmak için yaptığı olağanüstü toplantıda faiz artırımına gitti

Rusya Merkez Bankası, rublenin dolar karşısındaki hızlı değer kaybını durdurmak için faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 12’ye yükseltti. 

REKLAM

Merkez Bankası, Batı yaptırımlarının Rusya’nın ticaret dengesi üzerindeki etkisi ve askeri harcamaların artmasıyla rublenin pazartesi günü dolar karşısında 100 eşiğini aşması nedeniyle salı günü olağanüstü bir faiz toplantısı yaptı. 

Banka salı günü yaptığı açıklamada, enflasyonist baskıların arttığını belirterek “Karar, fiyat istikrarı risklerini sınırlamayı amaçlıyor.” ifadelerini kullandı. 

Açıklamada, “Rubledeki değer kaybının fiyatlara yansıması hız kazanıyor ve enflasyon beklentileri yükseliyor.” denildi. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Maxim Oreşkin pazartesi günü, rublenin değer kaybından yumuşak para politikasını sorumlu tuttuğu Merkez Bankası’nı eleştirmişti. 

Oreşkin’in açıklamasından saatler sonra, ruble dolar karşısında 102 seviyesine doğru değer kaybederken, banka acil durum toplantısını duyurarak para birimine can simidi attı.

Ruble, acil durum toplantısından çıkan faiz artırımı kararı sonrası gün içinde yüzde 0,9 oranında değer kazanarak 96,79 seviyesine yükseldi.

Enflasyon Merkez Bankası hedeflerinin üzerinde

Banka son olarak Şubat 2022’nin sonlarında, Rusya’nın Ukrayna’ya asker göndermesinin hemen ardından, faiz oranını yüzde 20’ye çıkararak acil bir faiz artırımına gitmişti. Daha sonra 2022’nin ikinci yarısında güçlü enflasyon baskısının azalmasıyla borçlanma maliyetini istikrarlı bir şekilde yüzde 7,5’e düşürmüştü. 

Eylül 2022’deki son faiz indiriminden sonra yaza kadar faiz oranları sabit tutulmuş ancak temmuz ayındaki son toplantıda 100 baz puan artırılarak yüzde 8,5’e çıkarılmıştı. Bir sonraki faiz kararı 15 Eylül’de açıklanacak.

Rusya’da enflasyon 2022 yılında çift hanelere ulaştı. 2023 baharında yüksek baz etkisi nedeniyle yavaşlayan yıllık enflasyon, şu anda bir kez daha Merkez Bankası’nın yüzde 4’lük hedefinin üzerinde ve giderek artıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort