Güncel Haberler

Araştırma: Mikrodalga fırınlarda ısıtılan plastik kaplar nanoplastik yayıyor

Henry Ford Health verilerine göre insanların %77’sinin kanında plastik parçacıklar bulunuyor.

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırmada bilim insanları, mikrodalga fırınların sağlık üzerindeki etkileri konusunda uyarıda bulundu.

Hazır gıdaları, özellikle plastik kaplarda ısıtılanları “plastik atom bombasından hiçbir farkı yok” diye karşılaştıran araştırmacılar, gıdaları hızla ısıtan mikrodalga ışınlarının katı gıda ve sıvıların temel yapısını da bozduğunu söyledi.

Nebraska Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yapay ve sentetik maddelerin mikrodalga fırınlardan yayılan radyasyona maruz kaldığında insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri üzerine bir çalışma gerçekleştirdi.

Verilere göre, mikrodalga fırınlarda ısıtılan plastik kaplar ve hazır ambalajlı gıdaların santimetrekaresinde 2 milyar nanoplastik ve 4 milyondan fazla mikroplastik bulunduğu tespit edildi.

Plastiğin kullanımına karşı çıkan ve bu kimyasalların günlük hayatımızdan çıkarılması için çalışan sivil toplum kuruluşu Beyond Plastic’in başkanı Judith Enck, şunları söyledi: “Bu çalışma tek başına plastiği veya tek kullanımlık plastiği günlük hayatımızdan çıkarmak için yeterli kanıt sağlıyor. hayatları”. yaşamlarını sürdürün veya gıdayla temasını yasaklayın. Bu çalışmanın bir “Bu bir uyandırma çağrısı olmalı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) da bu konuda acil önlem alması gerekiyor” diye düşünüyorum. dedi.

FDA’nın bu konuda sessiz kaldığını belirten Enck, “Çok daha aktif olmaları ve koruyucu önlemler almaları gerekiyor.” dedi.

“FDA onaylı biberonlar bile tehlikelidir”

Nebraska Üniversitesi araştırma ekibinin başkanı Kazi Albab Hussain, çalışmalarında FDA onaylı biberonların bile alarma yol açtığını kaydetti.

2021 yılında başlayan çalışmalara göre biberonlar su, meyve suyu, süt ve diğer katı-sıvı karışımlarla doldurularak mikrodalgada sadece 3 dakika ısıtıldı.

Elde edilen bulgulara göre FDA onaylı biberonlar, ısıya maruz kaldığında bebeklerin tükettiği içeceklerde de plastik parçacıklar kirletiyor.

Bu çalışma sırasında yeni bir bebeği olduğunu kaydeden Hussain, çocuğunu plastik toksinlerden yeterince koruyamadığını söyledi:

“Bu tür durumlardan kaçınmamız ve daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Mikro ve nano plastikler hayatımızın hemen her aşamasında mevcut. İnsanların bu tür araştırmaların sonuçlarını bilmesi ve daha bilinçli olması gerekiyor. Ayrıca seçimlerini de daha akıllıca yapmaları gerekiyor.”

plastik parçacıklar

Halihazırda dünya çapında plastik kirliliğine ilişkin pek çok çalışma yapıldı.

Sivil toplum kuruluşu Henry Ford Health’in yaptığı araştırmaya göre okyanusların derinliklerinde nano veya mikro boyutta plastik parçacıklara da rastlanabiliyor.

Henry Ford Health verilerine göre insanların %77’sinin kanında plastik parçacıklar bulunuyor.

Birçok plastik malzeme PFAS adı verilen toksik kimyasallar içerir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki halk sağlığı yetkilileri, ülke nüfusunun %97’sinin kanında PFAS kimyasalları içeren nanoplastiklerin bulunduğunu tahmin ediyor.

“Plastik böbrek hücrelerinin yüzde 75’ini öldürdü”

Nebraska Üniversitesi’nde yürütülen derinlemesine araştırma, mikro nanoplastiklerin böbrekler üzerindeki zararlı etkilerine ilişkin bulguları ortaya çıkardı.

Deneylerde plastik şişeler mikrodalga fırınlarda ısıtılarak, bu şişelerin içindeki sıvılar böbrek hücreleriyle temas ettirildi. Sonuçlar oldukça korkutucu. Mikrodalgada ısıtılan zehirli plastiğe maruz kalmak böbrek hücrelerinin %75’ini öldürdü.

Araştırma görevlisi Hussain, mikroplastiklere uzun süre maruz kalmanın çok daha tehlikeli ve zararlı olduğunu, eğer daha fazla araştırma yapılırsa plastikten kaynaklanan sağlık risklerinin çok daha ciddi hale geleceğini söylüyor.

REKLAM

Kendimizi mikroplastiklerden nasıl koruruz?

Kaliteli plastik daha az parçacık yaymasına rağmen uzmanlar, plastik ile gıda arasındaki temastan maksimum ölçüde kaçınılması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca artık piyasada plastiğe benzeyen ancak toksik kimyasallar içermeyen veya %100 bitki bazlı (vegan) gıda kapları ve ambalajları, torbalar veya streç filmler bulunmaktadır.

Bu tür ürünleri kullanmak veya gıdaları paketlemek için cam, kil, metal veya ahşap kaplar kullanmak bizi nano-mikroplastiklerden büyük ölçüde koruyacaktır.

Ayrıca plastik içermeyen kahve ve çay poşetleri, cam biberonlar, cam ve metal su ısıtıcılar, plastik içermeyen (metal) kapaklı termoslar ve taşınabilir bitki saklama kapları da piyasada mevcut.

Kazi Albab Hussain, günlük hayatta gıdaların plastikle temasının tamamen ortadan kaldırılmasından yana:

REKLAM

“Bir gün gıda ambalajları yüzde 100 plastiksiz olacak. Umarım bu kadar sağlıklı malzemelerle ambalajlanan gıda ürünleri de yakın zamanda raflarda yerini alır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom