Esad’ın devrilmesinin ardından Türkiye’deki Suriyeli mülteciler evlerine dönmeye başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilave sınır kapılarının açılması planlarını açıklayarak, istikrar arttıkça gönüllü geri dönüşlerin artacağını söyledi.
Yüzlerce Suriyeli mülteci Pazartesi günü güney sınır kapılarında toplandı ve Beşar Esad hükümetinin devrilmesinin ardından evlerine dönmeye hazırlandı.
Suriye tarafında Bab al-Hawa ve Bab al-Salameh kapılarına karşılık gelen Cilvegözü ve Öncüpınar kapılarına valiz veya çantalar içindeki eşyalarıyla gelen mültecilerin birçoğu, güvenlik önlemlerine rağmen geceyi kampta geçirdi. soğuk. .
2016 yılında Şam’dan kaçan 28 yaşındaki Muhammed Zin de rahatladığını ifade etti. Associated Press’e (AP) konuşan Zin, şunları söyledi: “Esad bizi vurdu ve öldürdü. Şimdi Suriye’ye döneceğim. Çok şükür savaş bitti.”
Türkiye’de 3 milyon Suriyeli Esad rejiminin sona ermesini memnuniyetle karşılarken, Suriye konsolosluğunun bayrağı da muhaliflerin bayrağıyla değiştirildi.
29 yaşındaki Mustafa Sultan, Esad döneminde hapiste olan kardeşine kavuşmak için sınırı geçtiğini söyledi.
“13 yıldır kendisini görmüyorum” diyen Sultan, şunları ekledi: “Hapishaneler boşaltıldı, o yüzden gidip yaşıyor mu diye bakacağım.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de istikrar sağlandıktan sonra gönüllü geri dönüşlerin artacağını söyledi ve kalabalığı azaltmak için üçüncü sınır kapısını yeniden açmayı planladığını duyurdu.
Erdoğan, “Suriye istikrara kavuştukça, gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşlerin artacağını umuyoruz” dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada, Suriye’ye geri dönüş sayısının günlük 300-350 civarında olduğunu ancak Esad yönetiminin devrilmesinden sonra bu sayının 1,5-2 kat arttığını söyledi.
“Sınır kapılarımızda gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş kapasitemiz günlük 3.000 kişi civarındaydı. Bu kapasite yeterliydi çünkü her gün 350-400 kişi geçiş yapıyordu. Ancak geçiş sayısı artabileceği için bu sayıyı 15.000’e çıkardık. -20.000” dedi Yerlikaya, 2016’dan günümüze. Şu ana kadar 737 bin Suriyelinin geçici koruma kapsamında ülkelerine döndüğünü sözlerine ekledi.
“Şu anda ülkemizde geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin sayısı 2,9 milyon. Hepsinin adresleri güncellendi.”
“Suriye’deki gelişmeleri an be an takip ediyoruz. Suriyelilerin 13 yıllık aradan sonra ülkelerine dönme hayalleri kurduğunu görüyoruz. Halep’te 1,2 milyon geçici koruma altında insan var.” İçişleri Bakanlığı’yla değil, diğer bakanlıklarımızla da.” “Gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü kolaylaştırmak için neler yapabileceğimiz konusunda koordinasyon içinde çalışıyoruz. Bunu zamanı gelince duyuracağız.”
Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılında Türkiye yüzbinlerce Suriyeli mülteciyi ağırladı. Ancak ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde kamuoyunun mültecilere bakış açısının kısa sürede değişmesi, Erdoğan hükümetini mültecilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşlerine yönelik tedbirler aramaya yöneltti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Suriye’yi yeniden inşa etme ve güvenli geri dönüş sağlama konusundaki kararlılığını bir kez daha doğruladı.
fidan”,Suriyelilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşlerinin sağlanması Ve ülkeyi yeniden inşa etmek için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Cilvegözü’nde ise yetkililer yalnızca gerekli belgelere sahip olanların kapıya yaklaşmasına izin verdi.
2019 yılında Türkiye’ye gelen 31 yaşındaki Zakariya Mori al-Shami de ailesiyle birlikte sınırı geçmek için bekleyenler arasındaydı. Halep’te yıkılan evini yeniden inşa etmeyi planladığını söyledi.
Hamalı inşaat işçisi Sami Abdel-Latif de ailesine yeniden kavuşmayı umuyor. Belirsizliği kabul etse de “Her şey Beşar’dan daha iyi” diyor.
Şam’a dönmeye hazırlanan Malak Matar da yenilenme fırsatından bahsetti.
İnsanların 14 yıldır bu anı beklediğini kaydeden Matar, “Psikolojik olarak kendinizi özgür hissediyorsunuz, kendinizi ifade edebiliyorsunuz” dedi.
“Suriyelilerin ülkelerini koruyan, iyi organize olmuş bir devlet yaratması gerekiyor. Bu yeni bir aşama.”