Güncel Haberler

Dogecoin (DOGE) fiyatı neden düşüyor?

Dogecoin (DOGE) Ekim başındaki %48’lik artışın ardından hafif bir düzeltmeye girdi. 23 Ekim itibarıyla Memecoin, iki gün önce ulaştığı yerel en yüksek seviye olan 0,149 dolardan %9,5’ten fazla düşüş yaşadı.

Dört saatlik DOGE/USD fiyat tablosu. Kaynak: TradingView

Buna, DOGE’nin fiyatını bir haftanın en düşük seviyesi olan 0,135 dolara getiren son 24 saatteki %6,5’lik düşüş de dahildir. Geri çekilmenin, yatırımcılar arasındaki satış baskısına katkıda bulunan riskten kaçınmanın artmasıyla birlikte kar alımından kaynaklandığı görülüyor.

DOGE “aşırı alım” sonrasında çöktü

DOGE fiyatı, günlük göreceli güç endeksi (RSI) değerinin, “aşırı alım” durumunu gösteren ve bir düzeltme döneminden önce gelen eşik olan 70’in üzerine çıkmasının ardından düşmeye başladı.

Başka bir deyişle tüccarlar, fiyatın kısa vadede zirveye çıkacağını tahmin ederek kar elde etmeye başladı. DOGE’nin aşırı alım RSI’sına yönelik düşüş yönlü tepkileri, RSI’nın 70’in üzerine çıktığı ve keskin fiyat düzeltmelerini tetiklediği önceki örneklerle tutarlı.

Dogecoin, Twitter, Piyasalar, Elon Musk, Teknik Analiz, Piyasa Analizi, Altcoin İzleme

DOGE/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak Ticaret Görünümü

Dogecoin’in fiyat düşüşü, son aylarda daha büyük hareketlerle çakışan bir olay olan, altta yatan üstel hareketli ortalamaların (EMA) altın haç oluşturduğu beklentileriyle örtüşüyor.

Bir varlığın kısa vadeli hareketli ortalaması uzun vadeli hareketli ortalamasının üzerine çıktığında altın geçiş meydana gelir ve bu geçiş genellikle sürekli bir yükseliş eğilimi potansiyelini gösteren bir yükseliş sinyali olarak görülür.

Ancak Dogecoin örneğinde altın kesişimleri hemen alıma yol açmadı. Bunun yerine, bir kesişme beklentisi sıklıkla erken alım faaliyetlerine yol açarak aşırı alım koşulları yarattı.

Dogecoin, Twitter, Piyasalar, Elon Musk, Teknik Analiz, Piyasa Analizi, Altcoin İzleme

Kaynak: TradingView

Kasım 2023 ve Aralık 2022’deki 50-200 EMA altın kesişiminin önceki oluşumlarını sırasıyla %18,5 ve %13,8 civarında fiyat düşüşleri takip ettiğinden, bu durum yeniden meydana geliyor gibi görünüyor.

23 Ekim itibarıyla DOGE’nin 50 günlük EMA’sı, bu ayın başındaki %48’lik artışla güçlenen 200 günlük EMA ile kesişmeye yaklaşıyor. Ancak altın haç yaklaştıkça, erken alıcıların karlarını fark etmeleri muhtemeldir ve bu da süregelen geri çekilmeye katkıda bulunur.

Satış devam ederse DOGE’nin Kasım ayı için aşağı yönlü hedefi muhtemelen şu anda 0,111 dolar civarındaki hareketli ortalamalar olacak.

Yükselen ABD getirileri memecoinlere olan iştahı azaltıyor

Dogecoin fiyatlarında devam eden düşüş, artan ABD Hazine tahvil getirileriyle uyumlu ve resesyon risklerinin azaldığını gösteriyor.

23 Ekim’de iki yıllık Hazine tahvili getirisi son iki ayın en yüksek seviyesi olan %4’ün üzerine çıkarken, gösterge 10 yıllık tahvil getirisi de son üç ayın en yüksek seviyesi olan %4,24’e ulaştı.

Dogecoin, Twitter, Piyasalar, Elon Musk, Teknik Analiz, Piyasa Analizi, Altcoin İzleme

10 yıllık ve 2 yıllık ABD Hazine tahvili getirilerinin günlük performans tablosu. Kaynak: TradingView

Artan getiriler genellikle ekonomik koşulların iyileşmesini yansıtırken, yatırımcıların Dogecoin de dahil olmak üzere kripto para birimleri gibi “daha riskli” varlıklara olan iştahını azaltabilir. Sonuç olarak DOGE, yakın vadede daha güvenli ve daha karlı varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetinin artması nedeniyle aşağı yönlü bir baskıyla karşı karşıya kaldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber