KOP eylem planı, Konya Ovası’nı dört koldan canlandıracak
Aa
Oluşturulma tarihi: 25 Ocak 2025 15:13
Tarımdan teknolojiye, kültürden turizme, yeşil enerjiden sanayiye kadar pek çok alanda 350 milyar Pound’a yakın kaynak Konya Ovası’na aktarılacak.
AA muhabirinin 2024-2028 derlemesine göre, yeni Konya Ovası Projesi (KOP) eylem planıyla bölgeye 170 milyon metreküp su getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca 173 bin hektarlık sulama alanının rehabilitasyonu, sulanan alan miktarının 64 bin 472 hektara çıkarılması ve yeraltı suyu seviyelerindeki düşüşün durdurulması da planın hedefleri arasında yer alıyor.
İlgili dönemde kara kökenli su üzerindeki baskının azaltılması amacıyla kuru tarım yoluyla kuru tarım yayınlanacak ve bitki modellerinin gelir artırıcı modeli kullanılacak.
Su sızıntıları önlenecek
Yeni eylem planı kapsamında bölgede sulama teşkilatlarının kurulması, havzalar arası su paylaşımının teşvik edilmesi ve tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması amaçlanıyor.
class = “Medyanet-Inline-Reklam”>
Özellikle Çumra Sulama Birliği ve OVA alanları, bu bölgede şebekenin beton sızdırmazlığını sağlayan, yılda yaklaşık 600 milyon metreküp, 70 milyon metreküp su sağlayan açık toprak kanalı ile su israfına neden olan açık araziden sulanmaktadır. Tarıma su sağlaması beklenen kanallarda su kaybı yaşanıyor. Bu amaçla APA Barajı Sulama Kanalı Rehabilitasyon Projesi’nin yeni döneme hızla ilerlemesi hedefleniyor.
Ayrıca, hayvancılık altyapısının iyileştirilmesine yönelik modern hayvan pazarı/borsa, hayvan ve fuar ve kesim tesislerinin kurulması da plan kapsamındaki hedefler arasında yer alıyor.
Rekabet güçlerini artıracak yatırımlara hız verilecek
Bu dönemde KOP Bölgesi Potansiyeli, KOP Bölgesi Potansiyelinin bölgeye ve ulusal refaha daha fazla katkı sağlayabileceğini gösteren rapor ve araştırmalara dayanarak verimliliğin ve katma değerli üretimin artırılmasına odaklanacaktır.
Bölgenin ekonomik rekabet gücünün artırılması amacıyla tarımdan sanayiye, turizmden üniversitelerin uzmanlaşmasına kadar yatırımlar hızlandırılacak. Bu kapsamda kırsalda yaşayan vatandaşlara yönelik proje destekleri sağlanacak, ürün dağıtım kanallarının iyileştirilmesi, markalaşma ve pazarlama ile tarımsal değer zincirleri güçlendirilecek.
class = “Medyanet-Inline-Reklam”>
Manastır vadisinde yeni bir turizm merkezi yaratılıyor
KOP eylem planı kapsamında bölgenin soyut ve somut kültürel mirası incelenerek bunların ortadan kaldırılması ve tanıtılması amacıyla envanter çıkarılacak.
Bu bağlamda önceki dönemde başlatılan kültürel projelerin sürdürülmesinin yanı sıra, Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü projesinin Akşehir’de mizah kümesi oluşturması ve bölgenin kültürel açıdan kalkınması öngörülüyor.
Ayrıca Mustafapaşa Turizm Uygulamaları Projesi ile “Manastır Vadisi” projesinde yeni bir destinasyon merkezi oluşturuldu. Dolayısıyla bölge turizm sektörünün ana rotalarından biri olacak.
class = “Medyanet-Inline-Reklam”>
Steam Train ile “Nostaljik Tur” düzenlenecek
Dünyada gelişmiş ülkelerin turistik gezi turlarında aktif olarak kullanılan buharlı lokomotif, tren turizminde de kullanılacak.
Bu konuda KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi çalışmalarını sürdürüyor. Konya’da Çumra-Akşehir hattının bir bölümünde buharlı vagonlarla “nostaljik bir tur” gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Birçok projeyle bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak
Savunma sektöründe milli ve yerli üretimin desteklenmesi amacıyla Huğlu silah ve vida sektöründe katma değerin korunması amacıyla ihtiyaç analizi projesi yapılmasına karar verildi.
class = “Medyanet-Inline-Reklam”>
Ayrıca ticaret ortamının iyileştirilmesi ve ihracatın artırılması amacıyla Konya-Karaman-Mersin sanayi ve ticaret koridorunun kurulması amaçlanıyor.
Silikon saflaştırma araştırma projesi, saf silikondan, özellikle 5N güneş pillerinden üretilecek.
KOP bölgesinin jeotermal potansiyelini değerlendirmeye yönelik adımlar da ön planda olacak.