İstanbul’da yarın yapılacak toplantıda “Lapis Lazuli Koridoru” ele alınacak
Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımıyla Lapis Koridoru bakanlar toplantısının yarın İstanbul’da yapılacağını söyledi.
Programda Lapis Koridorunun etkin kullanılması, ilgili tarifelerin ve alınabilecek güvenlik tedbirlerinin oluşturulması gibi konuların ele alınacağını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Toplantıda Lapis Koridorunun ulaşım ve altyapı yatırımlarını ele alacağız. Koridorun kapsamı, malların ihracat-ithalat ve transit potansiyeli ve koridorun lojistik eksiklikleri.” değerlendirmesini yaptı.
Koridorun Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında stratejik bir ticaret ve ulaşım bağlantısı sağladığını vurgulayan Uraloğlu, güzergahın Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa’yı birleştirdiğini, bölgesel ticareti teşvik ettiğini, ülkelere daha büyük pazarlara enerji kaynağı sağladığını ve altyapıyı iyileştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bakan Uraloğlu, koridorun Hazar Denizi’nden Bakü’ye, oradan Türkiye ve Avrupa’ya uzanan transit yollarla ticaret hacmini artırma potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi.
“ÜLKELER ARASINDA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE ENTEGRASYONA DESTEK OLACAK”
2017 yılında Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan ve Afganistan’ın katılımıyla düzenlenen “Afganistan için Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı”nda imzalanan imzalarla Lapis Koridoru’nun açıldığını hatırlatan Uraloğlu, şöyle konuştu:
“Ulaştırma, Ticaret ve Transit İşbirliği Anlaşması’nın imzalanmasıyla bu koridorun gelişimi hızlandı. Koridor, bölge ülkeleri arasında sadece ticareti değil ekonomik işbirliğini ve entegrasyonu da destekleyen bir platform olarak öne çıkıyor. Merkezi Koridor geçişlerinden birini oluşturan bu proje aynı zamanda bölgesel entegrasyon ve bağlantılılığın geliştirilmesi, ekonomik çeşitlilik ve büyüme ile bölgesel istikrar ve refaha yönelik çalışmalarımızın somut bir sonucudur. Afganistan’ı Orta Asya ve Hazar Denizi bölgesindeki enerji ve ticaret yollarına bağlamak, ülkenin ekonomik kalkınmasını sağlayacak bu rota sayesinde Afganistan, doğal kaynaklarını uluslararası topluma sunma olanağına sahip olacak. İstihdam yaratılması, altyapının geliştirilmesi ve bölgesel iş birliğinin arttırılması gibi sosyal faydalar da sağlanacaktır.”
Bölge ülkelerinin daha fazla iş birliği yapması, ortak standartlar geliştirmesi ve dijitalleşmeyi hızlandırmasının önemli olduğunu söyleyen Uraloğlu, şöyle konuştu:
“Lapis Koridoru, yalnızca bölgesel işbirliğini güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda Asya ile Avrupa arasındaki ticaret akışını da kolaylaştırarak ekonomik kalkınmanın anahtarı olma potansiyeline sahiptir. Bu fırsatlardan yararlanmaya yönelik adımlar bölgenin geleceği açısından kritik öneme sahiptir.” (AA)