Güncel Haberler

Bu kanser türü artık sadece yaşlılık hastalığı değil! Küresel artış

Prof. Dr. Cem Terzi, “Maalesef genç yetişkinler için alarm zilleri çalıyor. 2023 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre 1995 yılında kalın bağırsak kanseri olan 10 kişiden biri 55 yaşının altındadır. Kolonoskopi kolorektal kanserin önlenmesi ve erken teşhisi için harika bir araçtır ancak bundan yeterince yararlanamıyoruz. dedi.

Anne ve kardeşi hayatını kaybetti

Mardin’de yaşayan Onur Cevheroğlu (26), annesi ve ağabeyini hayattan koparan kalın bağırsak kanseri tanısının Aralık 2023’te konulduğunu söyledi. Onur Cevheroğlu, ailesinde kalın bağırsak kanseri görüldüğünü söyledi. Ailesinden ilk kez annesi Sadiye’ye geldi, daha sonra aynı tanıyı kardeşi Ferhat da aldı ve ben şöyle dedim: “Annemi bu hastalıktan kaybettiğimde kaybettim. 24 yaşındayım. Annemi kaybettiğimde 18, kardeşimi kaybettiğimde 2 yaşındaydım. Kardeşime teşhis konulduktan sonra kolonoskopi oldum, temiz çıktı. Bu yüzden başka testim olmadı. Aralık 2023’te apandisit ameliyatı oldum, bu süreçte karşılaştığım sorunlar üzerine kolonoskopi yapıldı ve bana kalın bağırsak kanseri teşhisi konuldu. Şans eseri ortaya çıktı. Üçüncü aşama.

bağırsak sağlığı

Ocak 2024’te İzmir’e, İzmir’e geldim. Ameliyatımı Prof. Dr. Cem Terzi gerçekleştirdi, ardından yurda döndüm. Ameliyattan sonra Diyarbakir’da kemoterapi gördüm. 12 tedavinin sonunda 3 ayda bir kontrole çağrıldım. Linfa’da kontrole alınan CT PET’te nüksetme tespit edildi ve geçen Aralık ayının sonunda tekrar ameliyat masasına yattım. Artık iyiyim. Bir kızın üç erkek kardeşi vardır. Hepsi kolonoskopiydi ve normaldi. Ancak bu sefer tedbiri elden bırakmayacağız ve gerekli kontrolleri zamanında yaptıracağız. Başıma gelenlerden sonra kontrollerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. Arabalarımıza verdiğimiz değeri kendimize vermiyoruz, arabalara bakıp kendimizi görmezden geliyoruz. Ancak yılda bir kez yapacağım kontrollerle hiçbir şey kaybetmiyoruz ama sağlığımıza ve hayatımıza kavuşuyoruz.

Kalın bağırsak kanseri artık sadece yaşlılık hastalığı değil

Sütun bağırsak

Öte yandan Acıbadem Şehir Kolerektal Hastanesi’nden genel cerrahi uzmanı Dr. Doktor Cem Terzi, hastası Onur Cevheroğlu’nun gençliğinde örnek bir vaka olduğunu söyledi. Karın şikayetinin sadece karın ağrısı olması, apandisit ameliyatı sonrası kolonoskopide kalın bağırsak tanısının konulmaması tesadüf eseridir. Doktor Terzi şöyle devam etti:

“Hastamızın durumu şu an iyi. 18-19 yıldır ilk defa çıktığında her şey gerisini getirmedi. Ancak genetik risk varsa sağlıklı kişilerde de kolonoskopi 5’te bir yapılmalı.” yıllar.

Doktor 3

Genç yaşta başlayan kalın bağırsak kanseri (kolorektal kanser) olarak da adlandırılan erken kolorektal kanser, 50 yaş altı bireylerde teşhis edilen kalın bağırsak kanseri olarak tanımlanmaktadır. Erken başlangıçlı kolorektal kanserler dünya çapında artmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 2030 yılına kadar 20 ila 49 yaş arası bireylerde kansere bağlı ölümlerin en büyük nedeninin kalın bağırsak kanserleri olacağı tahmin edilmektedir. Bu çok yeni ve korkutucu bir gelişme. Ülkemizde kanser istatistikleri istenilen düzeyde değildir. Bu nedenle Batı kaynaklarından sıklıkla faydalanıyoruz.

Amerikan Kanser Derneği’nin 2023 yılında yayınladığı bir araştırmaya göre, 1995 yılında bağırsak kanserine yakalanan 10 hastadan biri 55 yaşın altındadır, bugün tanı konulan hastaların ise maksimumu bu yaşın altındadır. İlerlemiş kanser vakalarında endişe verici bir durum daha artıyor. Kolonoskopi kanser öncesi lezyonları tespit edip ortadan kaldırabilen bir tarama yöntemi olmasına rağmen erken teşhisten ziyade ileri vaka oranı artmaktadır. Ancak kolonoskopi kolorektal kanserin önlenmesi ve erken teşhisi için mükemmel bir araçtır. Hiçbir zaman yeterli olamayız. Gelişmiş ülkelerde kalın bağırsak kanseri tanısı erken konulan hastalarda bu hastalıktan tamamen kurtulma oranı yüzde 90’dır. Ne yazık ki hastalara bu fırsatı sunamıyoruz. “

Genç hastalarda şikayetler

Bağırsak Kolon

Bir hastada makattan kanama, telafisi mümkün olmayan demir eksikliği gibi belirtiler mevcutsa yaşına bakılmaksızın kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Doktor Cem Terzi sözlerini şöyle sürdürdü: Hastaların yüzde 30’unda DNA’daki genetik hasar nesilden nesile geçen ve büyük kalıtsal tümörlerdir. Hastaların geri kalan %70’inde hava kirliliği gibi çevresel faktörlerle DNA’da genetik hasar meydana gelir. Genç hastalarda kolorektal kanserin en sık görülen semptomları karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, dışkılama sıklığı, dışkının boyutu veya görünümü ve makattan kanamadır.

Makattan kanama, 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerde vakaların yüzde 26’sında, genç vakalarda ise yüzde 46’sında görülür. Gençler, gençliklerinden dolayı sağlıklı olduklarını varsayma eğilimindedirler. Bu nedenle bazı belirtiler olmasına rağmen ciddiye almıyorlar. Bir diğer sorun ise bireylerin anüs veya dışkılama semptomlarını ifade etmekten utanmasıdır. Doktorların genç yetişkinlerde semptomları ciddiye alması gerekir. Genç bir hastaya sadece hemoroit tedavisi veriliyor ancak birkaç ay sonra metastatik kolon kanseri ortaya çıkıyor. Bu nedenle şikayeti olan hastaya sadece dışkıda gizlenen kan testi değil aynı zamanda kolonoskopi de yapılmalıdır.

(İha)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu