Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İsrail işgaline son verilmesi çağrısında bulunan bir kararı kabul etti
Karar Çarşamba günü 124 lehte, 14 aleyhte ve ABD dahil 43 ülkenin çekimser oyu ile kabul edildi.
Filistin tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na (BMGK) sunulan, İsrail’in Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’daki “yasadışı varlığına” bir yıl içinde son vermesi çağrısında bulunan karar taslağı Çarşamba günü ezici bir çoğunlukla kabul edildi.
Olağanüstü olağanüstü oturum için toplanan 193 üyeli konseyin oylamasında tasarı, 14’e karşı 124 oyla kabul edilirken, 43 ülke çekimser kaldı. Çekimser kalanlar arasında İsrail’in en yakın müttefiki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de vardı.
Filistin’in BM Büyükelçisi Riyad Mansour, oylamayı “özgürlük ve adalet mücadelemizde bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.
Mansur, karar taslağına ilişkin şunları söyledi: “Bu, İsrail işgalinin bir an önce sona ermesi ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının hayata geçirilmesi gerektiği yönünde açık bir mesaj veriyor.”
İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon, oylamayı “Filistin Yönetimi’nin diplomatik terörünü destekleyen utanç verici bir karar” olarak kınadı.
Kararın hukuki açıdan bağlayıcılığı olmasa da, 193 üyesi bulunan ve kararlar üzerinde veto yetkisi bulunmayan BM’de karara verilen desteğin derecesi sembolik önem taşıyor.
Üye Devletlere yaptırımlar uygulanması çağrısında bulunuldu
Kararda, tüm İsrail güçlerinin geri çekilmesi ve yerleşimcilerin işgal altındaki Filistin topraklarından “gecikmeden” tahliye edilmesi çağrısında bulunuluyor.
Kararda ayrıca ülkelere, İsrail’in bölgedeki varlığını sürdürmekten sorumlu olanlara yaptırımlar uygulaması ve bölgede kullanıldığından şüphelenilen silahların İsrail’e ihracatını durdurması yönünde çağrıda bulunuluyor.
Kararda ayrıca İsrail’in, işgali sonucunda Filistinlilere verdiği zararın tazmin edilmesi çağrısında bulunuldu ve ülkelere, İsrail’in bölgedeki varlığını sürdürmesine olanak sağlayacak ticaret ve yatırımları engelleyecek önlemler alma çağrısında bulunuldu.
Karar, Birleşmiş Milletler’in en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’in Filistin topraklarındaki varlığının yasa dışı olduğu ve sona ermesi gerektiği yönündeki tavsiyesinden kaynaklanıyor.
Salı günü Genel Kurul’da karar taslağının tartışılması başlarken Mansour, Filistin halkının “kölelik hayatını kabul edeceğini” düşünen veya İsrail-Filistin meselesine adil bir çözüm olmadan barışın mümkün olduğunu iddia eden herhangi bir ülkeden gelen tekliflerin altını çizdi. çatışmalar “gerçekçi değil”.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü de İsrail’i işgale son verilmesi çağrılarına kulak vermeye çağırdı.
Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e, kararın uygulanmasına ilişkin “İsrail, diğer devletler ve Birleşmiş Milletler dahil uluslararası kuruluşlar tarafından atılan adımlar dahil” üç ay içinde Genel Kurul’a bir rapor sunması çağrısında bulunuluyor.
Mansour, İsrail’in büyük olasılıkla kararı görmezden geleceğini ve Filistinlilerin daha sonra daha güçlü bir çözüm sunacağını söyledi.