Anestezi hakkında bilinmesi gerekenler! – Sağlık Haberleri
Anestezi, işlemler sırasında kişinin ağrı duymaması ve cerrahın rahat çalışabilmesi için hastanın vücudunun ilaçlar kullanılarak uyuşturulması olarak tanımlanmaktadır. Profesör. Dr. Serdar Epözdemir anesteziyle ilgili merak edilenleri tek tek anlattı.
Anestezistlerin, cerrahi işlemler veya diğer tıbbi müdahaleler sırasında hastanın ağrısını kontrol etmek, bilincini değiştirmek ve vücut fonksiyonlarını sürdürmekten sorumlu olduğunu belirten Prof. hasta tercihleri ve diğer faktörler.” Dedi.
Profesör. Serdar Epözdemir, seçilecek anestezi yönteminin hastanın genel sağlık durumu, eşlik eden hastalıkların varlığı ve operasyon bölgesine göre belirlendiğini vurgulayarak, anestezi yöntemlerini şu şekilde sıraladı.
Genel anestezi: Hastayı tamamen bilinçsiz hale getirdiğimiz ve ağrıyı kontrol altına aldığımız bu yöntem, genellikle intravenöz ilaçlar ve/veya solunum gazları kullanılarak hastanın bilincini kaybetmesine neden olur.
Bölgesel anestezi: Bölgesel anestezi yöntemidir. Ağrı kontrolü vücudun belirli bir bölgesinin uyuşturulmasıyla sağlanır. Omuriliğin yapısından yararlanılarak, omurilik blokları, epiduraller, sinirlerin kombine ve izole spinal epiduralleri veya intranerval enjeksiyonların kullanıldığı bir yöntemdir. Bu yöntemlerle cerrahi işlemin yapılacağı bölge ağrısız hale getirilir.
Sedasyon-analjezi: İntravenöz ilaçlar kullanılarak sedasyon ve analjezi sağlanır ve hastanın solunumu ve diğer yaşamsal bulguları sürekli izlenir. Hastalara sedasyon süreci anlatılırken evde koltukta uyuma hissi gibi analojiler kullanılıyor. Ameliyathane dışındaki bazı cerrahi prosedürler, endoskopik testler ve minimal invaziv prosedürler de genellikle kullanılmaktadır.
Lokal anestezi: Küçük ameliyatlarda, hastanın bilinci açıkken, belirli bir bölgenin uyuşturularak ağrı kontrolünün sağlandığı, doğrudan lokal anestezik uygulanarak ameliyatın yapılabildiği yöntemdir.
Prof., anestezistlerin her hastaya ve duruma göre en uygun yöntemi seçerken birçok faktörü göz önünde bulundurduğunu söyledi. Dr. Serdar Epözdemir, şunları söyledi: “Bu faktörler arasında hastanın genel sağlık durumu, uygulanan cerrahi işlemin türü, hastanın tercihleri ve daha önceki anestezi deneyimi yer alabilir.
Ayrıca teknolojik gelişmeler ve tıp literatüründeki yeni bulgular da anestezi uygulamasını etkileyebilmektedir. Her hastanın kendi içinde subjektif bir dünyası olduğundan anestezi yöntemi, yapılacak işlemin türüne, hastanın genel sağlık durumuna ve yapılacak cerrahi müdahaleye göre seçilir. “Önce güven, sonra konfor ve son olarak estetiği dikkate alarak hasta güvenliği ve konforuna yönelik en iyi yaklaşımı belirlemek için titizlikle çalışıyoruz” dedi.