Güncel Haberler

Dünyada ilk kez! Tüm göz nakilleri yapıldı… ‘Olağanüstü’ olarak nitelendirildi

46 yaşındaki emekli Amerikalı asker Aaron James, 2021 yılında yüksek gerilim hattı bakımı sırasında geçirdiği kaza sonucu yüzünün büyük bir kısmını ve bir gözünün tamamını kaybetti. Yapılan çalışmalar sayesinde dünyada ilk kez yüksek gerilim hattına bakım yapan James’e, Tam bir göz nakli, bu alanda çalışan doktorlara umut oldu.

HEM YÜZ NAKLİ HEM GÖZ NAKLİ

New York Üniversitesi’ne bağlı Langone Sağlık Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılara göre, çok az sayıda kişiye gerçekleştirilen kısmi yüz nakli ameliyatı ve tüm göz nakli ameliyatı sonrasında hastanın gözünün normal basınç ve kan akışını koruduğu belirtildi. aynı operasyonda. Benzer şekilde nakledilen hayvanlarda da operasyon sonrasında donör gözünün küçüldüğü gözlendi. James’in donör gözündeki görüşü düzelmedi. Ancak araştırmacılar bir gün onu tekrar görebileceğimizi umuyorlar.

”ELDE EDİLEN SONUÇLAR OLAĞANÜSTÜ”

James’in göz doktoru Vaidehi Dedania şunları söyledi: “Ameliyattan sonra elde ettiğimiz sonuçlar olağanüstü. “Bu bulgular kritik duyu organı nakillerine yönelik araştırmalara ilham verebilir” dedi. Nakil sonrası süreci araştırma olarak yayınlayan uzmanlar, James’e retinanın ışığa karşı elektriksel tepkisini ölçen elektroretinografi testini uyguladı. Bu test, donörün gözündeki ışığa duyarlı sinir hücrelerinin nakilden sonra hayatta kaldığını ortaya koyuyor.

ERKEK BAĞIŞÇIDAN YÜZ VE GÖZLER

140’tan fazla sağlık çalışanının dahil olduğu 21 saatlik bir ameliyat geçiren 46 yaşındaki emekli ABD askeri James’in yüzü ve gözleri, 30’lu yaşlarındaki bir erkek donörden geldi. Ameliyat sırasında doktorlar, onarımı güçlendirmek için donörün kemik iliğinden yetişkin kök hücrelerini optik sinire enjekte etti.
James’in iyileşme süreciyle ilgili yayınlanan tıbbi araştırma, nakilden sonra onun katı yiyecekler yeme ve tekrar koku alabilme gibi önemli aşamalara ulaştığını vurguluyor.

DÜNYADA TAM GÖZ NAKLİ OLAN İLK KİŞİ

ABD’de yüz nakli yapılan 19’uncu kişi olan 46 yaşındaki emekli asker, dünyada tam göz nakli yapılan ilk kişi oldu. İyileşme süreci hakkında yorum yapan James şunları söylüyor: “Neredeyse normal bir adam olmaya ve standart şeyleri yapabilmeye geri döndüm.”

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş