Güncel Haberler

Milli elektrikli tren seti 1 yılda 575 bin yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçlar Sanayi A.Ş.'nin (TÜRASAŞ) ürettiği ve 27 Mayıs 2023 tarihinde yolcu hizmetlerine başlayan yerli elektrik setleri hakkında bilgi verdi.

Trenlerin Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşıdığını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Milli elektrikli trenimiz konforuyla da göz dolduruyor.”

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Adapazarı bölgesel treninde çalışan milli elektrikli trenlerle yolcuların ergonomik koltuklarda konforlu yolculuk yaptığını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Adapazarı arası 11 durakta yüzde 70 doluluk oranıyla hizmet veren milli elektrikli trenlerimiz ve Gebze'den bugüne kadar 2 bin 575 sefer yaptıklarını belirterek, “250 bin kilometre yol kat ederek 575 bin yolcu taşıdık” dedi.

Bakan Uraloğlu, son teknolojinin kullanıldığı yerli elektrikli setlerin 160 kilometre hıza ulaşabildiğini vurgulayarak, setlerin sadece Türkiye için değil, dünyanın da kullanımına yönelik üretildiğini kaydetti.

Uluslararası demiryolu kullanılabilirlik ve birlikte çalışabilirlik sertifikası olan STI sertifikasıyla üretilen setlerin ihtiyaca göre bölgesel ve şehirlerarası operasyonlar için 3, 4, 5 ve 6 araçlı olarak üretilebileceğini vurgulayan Uraloğlu, sözlerine şöyle devam etti: beyanı şu şekilde:


“5 araçtan oluşan set, 324 yolcu taşıyor ve uzun yolculuklar için restoranı bulunuyor. Şu anda 3 set başarıyla Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşıyor, 22 set ise 2025 yılı sonuna kadar yollara çıkacak. 2030 yılına kadar toplam 56 set tamamlanacak. Ayrıca işletme hızı da 225 kilometre. “Milli yüksek hızlı tren tasarım çalışmalarımız devam ediyor.”

Uraloğlu, Türkiye'nin demiryolu ekosistemi geliştikçe demiryolu araçlarına olan dışa bağımlılığının sona ereceğini söyledi.

167 yıldır demiryollarının işletildiği ülkede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde geçen 22 yılda demiryolları alanında büyük ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Uraloğlu, şöyle konuştu:


“Hızlı ve yüksek hızlı demiryollarının yapımında birçok başarıya imza attık. Aynı zamanda milli ve yerli demiryolu araçlarının üretiminde de ileri teknolojiyi kullanıyoruz. 'Milli elektrikli lokomotifimiz', 'milli yüksek hızlı trenimiz', 'Milli elektrik setleri', 'Milli vagonlar' “Teker teker tasarımdan üretime, oradan da demir şebekelerine geçiyoruz. Artık demiryolu ekosistemimizi oluşturma yolunda önemli ilerleme kaydettik. 'Milli elektrik setimiz' de böyle bir çalışmanın ürünüdür.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber