Soba zehirlenmelerine karşı bu uyarılara dikkat
Van merkezde doğalgazın yaygınlaşması son yıllarda soba kullanımını azaltsa da özellikle kırsal kesimde kömür sobaları ısınma amacıyla kullanılmaya devam ediyor. Soba kullanımına dikkat edilmemesi ve bacaların zamanında temizlenmemesi karbon monoksit zehirlenmesine neden olur. Van İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı, sobadan sızan karbon monoksit nedeniyle oluşabilecek zehirlenmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Rüzgar durumunda yatmadan önce ısıtıcının kapatıldığını bilmeliler.”
Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Tatlı, kömür yakılan evlerde, geceleri ters rüzgarların esmesi sonucu açığa çıkan karbon monoksitin bacadan tahliye edilemediğini ve evi doldurduğunda zehirlenmelere yol açtığını söyledi. Uzman Dr. Tatlı şunları söyledi: “Karbonmonoksit dediğimiz gaz; Renksiz ve kokusuzdur. Bu gaz solunduğunda sessiz ölüme neden olabilir. Zehirlenen kişilerde özellikle merkezi sinir sistemi dediğimiz sinir sisteminde kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Ayrıca dolaşım sistemiyle ilgili kalıcı kalp hasarına da neden olabilir. Vatandaşlarımızın meteorolojiyi çok iyi takip etmesi gerekiyor.
Akşam yatmadan önce rüzgar olması durumunda sobanın tamamen kapandığını bilmelidirler. Özellikle kömür atılmışsa ve sobaları kapatılmamışsa, ters rüzgarların etkisiyle oluşan karbon monoksit gazını soluma ihtimalinin bulunduğunu bilmeli ve yangın durumunda ciddi zararlara uğrayabileceklerinin bilincinde olmalıdırlar. böyle bir durum söz konusu olduğunda. Halkımızın bu konuya duyarlı olması ve dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
Soba zehirlenmesinde en hızlı tedavinin oksijen tedavisi olduğunu belirten Tatlı, şöyle konuştu: “Oksijen, yüzde 100 oksijen sağlayabilen maskelerle verilmelidir. Ayrıca bu hastalar şehrimizin hiperbarik ünitesinde yüksek basınçlı oksijen verilerek tedavi ediliyor” dedi.