Uzmanından Ramazan için aralıklı iftar önerisi! 15 dakika kuralına dikkat!
Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda bilgiler veren Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Gözde Derviş Hakim, öğünlerin akşam saatlerine doğru ilerlemesi nedeniyle öğünlerin az miktarda ve küçük porsiyonlarda yenilmesi gerektiğini söyledi. Doç. İftar öğünlerine küçük porsiyonlarla başlanması, 15-20 dakika ara verilmesi ve ardından ana öğüne geçilmesi önerildiğini kaydetti. Hakim, “Açken sofraya oturduğumuzda ve her şeye hızla saldırdığımızda, düşük kan şekeri seviyemiz aniden yükseliyor. Bunun yerine yavaş yavaş yükselmesine ve insülin salınımımızın dengeli olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Orucu bıraktıktan sonra” diye konuştu. İftarda su, hurma veya zeytinle devam edin, ardından bir kase çorba veya hafif bir atıştırmalıkla devam edin.” “15-20 dakika dinlendikten sonra ızgara et, tavuk, balık ya da haşlanmış yiyecekleri tüketebiliriz. Ayrıca lif açısından zengin olduğunu bildiğimiz tahıl ve fasulye gibi baklagilleri de tüketebiliriz. Beyaz pirinç yerine sofrada İftarda bulgur pilavı veya tahıllı makarna kullanılabilir.
‘SAHUR’A UZUN ZAMAN VAR’
Tatlının sofrada eksik olmayacağını hatırlatan Doç. Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya lifli meyve şeklinde tatlıların tüketilmesini öneren Dr. Hakim, şöyle konuştu: “Tatlıyı yemekten hemen sonra değil de bir iki saat sonra yersek metabolizmamız bozulmaz. Sahura kadar çok zaman var. Ara öğünleri de mutlaka eklemelerini istiyoruz.”
Ara öğün olarak ceviz, badem veya üzüm yenilebilir. Geçişi bu şekilde tamamlamalarını istiyoruz. Su çok önemlidir. Çünkü vücudumuz gün boyu susuz kalır. Mutlaka 2-2,5 litre yani 10-14 bardak su tüketmelerini istiyoruz.
Çay ve kahvenin vücudu susuz bırakıcı etkisi olduğundan mümkün olduğunca az tüketilmesinde fayda var. “Bunun yerine bitki çayları, limon, kuşburnu, portakal suyu, meyve suları gibi besinleri tüketebilirler.”
“SAAHURA KALKMAK ZORUNDAYIM”
Doç. Sahur yemeden güne devam etmenin çok zararlı olduğunu belirterek, sahurda protein ve lif açısından zengin besinlerin tüketilmesini öneriyor. Hakim, “Sahur üretilmediğinde 17 saatlik oruç süresi 20 saate ulaşıyor. Metabolizma karbonhidrat, protein ve yağ yakımı arasındaki dengeyi değiştiriyor. Halsizlik ve uyku hali başlıyor. Mutlaka sahura kalkın. İnsanlar olabilir. sahur yediğinde kendini çok acıkmış hisseden kişiler.
Sahur yemeğinde protein ve lif açısından zengin besinleri daha fazla tüketirsek midenin boşalma hızını yavaşlatacağımız için gün içinde daha enerjik ve dinamik oluruz. Domates, salatalık gibi sulu, lif açısından zengin besinlerin yanı sıra protein açısından zengin yumurta, peynir ve süt de sahur kahvaltısına uygundur. “Ama bu şekilde doyamayacağını düşünenler bulgur pilavı ve yoğurdun yanı sıra tahıllar, fasulye, nohut, et gibi protein ve lif açısından zengin gıdaları da tüketebilirler.”