Güncel Haberler

Greyfurtun sağlık faydaları – Sağlık Haberleri















Kilo kaybına iyi gelir. American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre greyfurt, nootkaton olarak bilinen organik bir bileşik içeriyor. Bu nootkaton, AMPK adı verilen bir enzimi aktive ederek vücudun glikoz emilimi gibi enerji üretim süreçlerini arttırır, bu da metabolizmanın daha hızlı olmasını sağlar ve kilo kaybına katkıda bulunur. Bu hayvan çalışması, düzenli nootkatone alımının, yüksek yağlı, yüksek sükrozlu diyetle ilişkili karın yağ birikimini ve kilo alımını azalttığını gösterdi. Diğer hayvan çalışmaları da greyfurt suyunun kilo kaybını teşvik etmede anti-obezite ilaçlarından daha etkili olduğunu, bunların bazılarının felç ve kalp krizi riskinin artması gibi istenmeyen yan etkilere neden olduğunu göstermiştir. Greyfurtun kilo kaybı üzerindeki etkilerini göstermek amacıyla Medical Food Journal’da yayınlanan başka bir çalışmada, 91 obez hastaya greyfurt bazlı bir diyet uygulandı ve bu diyetin hastaların vücut ağırlığı ve metabolik sendrom üzerindeki etkisi gözlemlendi. Çalışma, greyfurt diyeti uygulayanların, plasebo diyeti uygulayanlara göre daha fazla kilo verdiklerini ve insülin direncinde iyileşme yaşadıklarını buldu. Greyfurtun kilo vermeye yönelik diğer etkileri ise kalorisinin düşük olması, iştahı bastırması ve yüksek lif içeriği içermesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Greyfurt yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini antioksidan görevi görür ve beyaz kan hücrelerinin zararlı bakteri ve virüslerle mücadelede daha etkili olmasını sağlar. C vitamini soğuk algınlığından çok daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde C vitamini vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya da yardımcı olur. Vücutta serbest radikallerin miktarı fazla ise felç, kalp krizi ve çeşitli kanser türlerine yakalanma riski artar. Greyfurt ayrıca iltihapla savaşan ve vücudun çeşitli enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olan A vitamini de içerir. Greyfurt ayrıca bağışıklık sisteminin verimliliğini artırmaya yardımcı olan bakır, demir ve çinko gibi çeşitli B vitaminleri ve mineralleri de içerir. Greyfurt bu minerallerin yanı sıra biyoflavonoidler açısından da zengindir. Bunlar antioksidan görevi gören kimyasal bileşiklerdir. Kan dolaşımını iyileştirir, C vitamininin etkisini arttırır ve vücudun virüslerden, alerjilerden ve diğer inflamatuar durumlardan korunmasına yardımcı olur. Cilt ve saç sağlığınıza iyi gelir. C vitamini, cildin önemli bir yapı taşı olan doğal bir yapısal protein olan kolajenin üretimi için hayati öneme sahiptir. Kollajen cildin güçlenmesine ve elastik kalmasına yardımcı olarak genç, kırışıksız bir görünüm elde etmenize yardımcı olur. Kolajen ayrıca saçların sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olur. Pembe greyfurt ayrıca beta-karoten içerir. Beta karoten bir antioksidan görevi görür ve cilt hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olur. Ayrıca hiperpigmentasyonu iyileştirdiği de gösterilmiştir.

Greyfurtun bir diğer bileşeni olan likopen, cildi genel iltihaplanma ve güneş hasarından korumak için önemlidir. Greyfurt ayrıca cilt gözeneklerini temizlemeye ve sivilceye karşı korumaya yardımcı olan salisilik asit içerir. Greyfurtun içerdiği A vitamini saçlara iyi gelir. Greyfurtun içerdiği bromelain enzimi ve diğer cilt temizleme maddeleri de selüliti parçalamaya yardımcı olur. Böbrek taşlarına karşı korur. Böbrek taşları, kalsiyum oksalatın böbreklerde birikmesi ve kristalleşmesi nedeniyle oluşur. Greyfurt, bu taşların oluşumunu önlemeye yardımcı olan organik bir asit olan sitrik asit içerir. Sitrik asit kalsiyuma bağlanarak kalsiyum oksalat kristallerinin oluşumunu engeller. Bu kalsiyumun vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Düzenli olarak greyfurt yemek, içerdiği sitrik asit sayesinde idrar hacmini ve PH değerini artıracak, böylece taş oluşumunu engelleyen bir ortam yaratacaktır. Kansere karşı mücadelede yardımcı olur. Hayvanlar ve kanser hücreleri üzerinde yapılan bir araştırma, greyfurtta bulunan limonin ve naringenin adı verilen fitokimyasalların mide, ağız, kolon, meme kanseri, akciğerler ve cilt dahil olmak üzere çeşitli tümörlerin büyümesini azaltma yeteneğine sahip olduğunu buldu. Bu iki bileşik aynı zamanda tümör hücrelerinin kendi kendini yok etme hızını arttırdı, inflamasyonu azalttı ve kanserojenleri inhibe eden detoksifiye edici enzimlerin üretimini arttırdı. Greyfurtun içerdiği C vitamini serbest radikallerle savaşarak bunların DNA’da zararlı değişiklikler yapmasını engeller ve kanserli hücrelerin gelişimini engeller. İçerisinde bulunan likopen çeşitli kanserlere karşı koruma sağlar. Greyfurtta bulunan bir başka bileşik olan kriptoksantin de serbest radikallerin baskılanmasına yardımcı olarak kanserli hücrelerin gelişimini engeller. Kalp sağlığına iyi gelir. Arizona Üniversitesi Beslenme Bilimleri Bölümü’nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırma, altı hafta boyunca günde üç kez greyfurt yemenin kan basıncında, kötü LDL kolesterol düzeylerinde ve toplam kolesterol düzeylerinde önemli düşüşlere yol açtığını buldu. Greyfurt, kan basıncını düşüren ve kardiyovasküler hastalık gelişme riskini azaltan potasyum açısından zengindir. Sadece yarım greyfurt yemek vücudunuzun her gün ihtiyaç duyduğu potasyumun %5’ini sağlayabilir. Greyfurt, daha düşük kolesterol seviyeleri, daha düşük trigliserit seviyeleri ve daha düşük kan basıncı ile ilişkili olan yüksek miktarda lif içerir. Diyabetin önlenmesine yardımcı olur. PUBMED’de yayınlanan bir çalışma, her öğünden önce yarım greyfurt yiyen hastaların, greyfurt diyetini takip etmeyen kontrol grubuna göre kan insülin seviyelerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu ve daha az insülin direnci yaşadıklarını buldu. Greyfurt glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Felç riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan bir araştırma, düzenli greyfurt tüketiminin özellikle kadınlarda felç riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya çıkardı. Bu, greyfurttaki yüksek flavonoid içeriğine atfedilmiştir. 14 yaşın üzerindeki 69.000’den fazla kadının katıldığı bir araştırma, greyfurt ve portakal gibi flavonoid açısından zengin meyveleri yüksek miktarda tüketen kadınların, en az tüketenlere göre iskemik felç geçirme olasılığının yüzde 19 daha az olduğunu buldu. DNA onarımına yardımcı olur. Tümör geliştirme şansınızı azaltmanın en iyi yolu, DNA’nızı onarmak ve kansere neden olan hücre mutasyonlarını ortadan kaldırmaktır.Greyfurt, insan prostat kanseri hücrelerinde hasarlı DNA’nın onarılmasını kolaylaştıran, naringenin olarak bilinen bir flavonoid’i yüksek miktarda içerir. Düzenli greyfurt tüketimi prostat kanserinin gelişmesini ve ilerlemesini önlemenin bir yoludur. Yara iyileşmesini hızlandırır. Greyfurtun yara iyileştirici özelliği bol miktarda C vitamini içermesinden kaynaklanmaktadır.

C vitamini, bağ dokusunun büyük bir bileşenini oluşturan yapısal protein olan kolajenin oluşumuna yardımcı olur. C vitamini, açık yarası olan hastalar için önemli olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Ameliyat olacaksanız diyetinize greyfurt eklemeden önce doktorunuza danışın; çünkü greyfurtta bulunanlar da dahil olmak üzere bazı mineraller ve vitaminler vücudunuzun belirli ilaçları metabolize etme yeteneğini etkileyebilir. Sağlıklı bireylerde normal miktarlarda gıda olarak kullanılmasında bir sakınca yoktur. Greyfurt, reçeteli ilaç kullanan hastalarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yan etkiler; akut böbrek yetmezliği, solunum yetmezliği, iç kanama ve ani ölümü içerebilir. Tehlikeli ilaçlar listesinde anksiyete, depresyon, alerji, HIV enfeksiyonu, nöbetler, kalp ritmi anormallikleri ve yüksek kolesterol tedavileri yer alıyor. Herhangi bir ilacı almadan saatler önce alınan küçük bir miktar bile tehlikeli olabilir. Greyfurtun hamilelik ve emzirme döneminde kullanımına ilişkin yeterli bilgi bulunmadığından kullanımından kaçınılması önerilebilir.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber